KULTUR

Uppskattar du konst och kulturhistoria har du mycket att hämta i Tranås. Här finns fantastiska hantverkare, konstnärer och värdefulla kulturarv. Under ett besök på pälsmuseet får du ta del av Tranås renommé som pälsstad. Föredrar du livemusik rekommenderas ett besök på gemytliga Plan B, nominerad till Sveriges bästa utomhusscen.

GALLERI OCH KONST

Uppskattar du god konst? Eva Boström, Ann-Christine Jensmar och Leif Liljeblad är några konstnärer som nått stor framgång och som tranåsborna känner stolthet över. Utställningar och vernissager finns att besöka på Galleri Konstgården, Piratenhuset och Tranås Stadshus.
Gammelbyn Hultet

GAMMELBYN HULTET

Här upplever du historia, kultur och naturmiljö på en och samma gång vid den glittrande sjön Sommen. Här finns ett 20-tal kulturhistoriskt intressanta byggnader och över 7000 föremål samlade. Byggnader och inventarier berättar om den gamla bondekulturen från 1700-, 1800- och 1900-talens början. Ett tips är att ta med egen matsäck som du kan avnjuta i den fridfulla miljön. Visning av Gammelbyn Hultet sker med guide.

GÅRDSBUTIKER

I Tranås finns fantastiska hantverkare, konstnärer och konsthantverkare. Här kan du handla unika handgjorda presenter i alltifrån papper och päls till guld eller keramik. Tranås renommé som pälsstad axlas av Ateljé Guldtackan, som specialiserar sig på plagg och inredningsdetaljer i lamm- och fårskinn. I Laila Mattsson Bülows egna lilla butik Blå Pumpen säljs egentillverkade föremål i keramik. Unika träskulpturer finns hos Lövgrens träkonst i Sommen.

MUSEUM

I centrala Tranås ligger Eriksbergs Museum som rymmer mycket historia, bland annat ett skolmuseum och Tranås samlade hembygdshistoria. Här kan du skåda målningar av bland andra Herman Norrman (1864-1906) och Ansgar Almquist (1889-1973). Här finns även en unik utställning om Ove Fundin, femfaldig världsmästare i speedway och bördig från Tranås. På museets första våning finns två salar som tillsammans utgör Tranås Pälsmuseum.

PLAN B

Tranås vattenhål med inriktning på livemusik, teater och andra kulturyttringar, i en skön combo med god mat och dryck. Välkända artister, nykomlingar och uppstickare har spelat på den intima scenen. Plan B har fullständiga rättigheter.

SLOTT OCH HERRESÄTEN

Strax utanför Tranås finns Sveriges äldsta bevarade träslott från 1660-talet. En annan slottsherre i trakten som gillade vackra utsikter var Per Brahe d.y., vars jaktslott Brahälla från 1680 numera står i ruiner och blickar ut på en klippa över sjön Noen. Till Brahälla finns en markerad vandringsled. Säby kyrka är en vacker medeltidskyrka från 1100-talet cirka sex kilometer söder om Tranås med många intressanta och tidstypiska inventarier.

KULTUR – KONTAKT

Carl-Johan

Muséeum om Carl-Johan

Eriksbergs Museum

Pälsens historia, skolmuséeum och mycket mer

Eva Boströms konstcafé

Konst och café

Galleri Konstgården

Lokal konstgård på storgatan

Gammelbyn Hultet

Småländsk kulturidyll

Graffitivägg i Tranås

Lev ut din kreativitet

Hembygdsmuseum

Parstuga från 1700-talet

Plan B

Livemusik, teater och andra kulturyttringar

Tranås Vagnsmuseum

Vagnar från förr och idag

TURISTBYRÅN TRANÅS DIREKT

Storgatan 22, Tranås
Tfn: 0140-687 90
Email: tourist.office@tranas.se
Visit Tranås på Instagram
Visit Tranås på Facebook

Må-fr: 10:00-18:00,
lö: 10:00-14:00

GPS-position
Lat: 58,03534 Long: 14,97691

För denna sid ansvarar Tranås United
Vill du också synas här, kontakta oss!