NATUR

I Tranås blandas urskog med öppna, levande kulturlandskap. Väl bevarade bruksmiljöer, markerade vandringsleder och slingrande cykelslingor i vildmark eller på landsväg. Låt pulsen gå ner eller ge dig själv en adrenalinkick. Naturen kring Tranås ger en inspirerande blandning för alla.

CYKLA

Njut av turcykling på lugna grus- och asfaltsvägar. Kom hit och träna på landsväg eller få igång adrenalinet med mountainbike i vidsträckt vildmark. De servar också med kartor och ger tips om lämpliga turer. Sommen Runt är ett klassiskt cykellopp på 12,4 mil och är en del av Sommenbygdklassikern.

GOLF

Tranås GK bjuder inte bara på fin golf i vacker sjönära natur, utan också på en matupplevelse av rang. Främsta skälet till det är vår krögare Martin Dahlgren, som delat sin kärlek till närodlade råvaror med greenfee-gäster och medlemmar på Tranås 19:e hål. Att maten är uppskattad kunde vi senast läsa i Svensk Golf, som efter ett besök i Tranås gav vår golfrestaurang 6 peggar av 5 möjliga.

NATURFENOMEN

Kryp i grottor, skåda gamla gravfält, hitta en utsiktsplats. Med lite tur möter du älg, dovhjort eller rådjur. Eller så stöter du på en magisk insjö och hör storlommens melankoliska stämma eka mellan bergen. Trollstenen som tornar i Holavedens urskog, Rökstenen, med världens längsta runskrift och Mada gravfält är tre märkliga naturfenomen som du inte får missa.

PARKER

Mitt i Tranås finns två grönområden väl lämpade för promenader; Ekmarkspark med sina välskötta och imponerande planteringar och Östanåparken – Tranås gröna lunga. Ekbergspark, som ligger strax utanför centrum, är ett lövskogsområde med ett stort bestånd av gamla ekar. Några av träden beräknas vara över 500 år gamla. Hedners Park är en naturlekpark och sagostig med delvis handikappanpassade vandringsvägar. Rastplatser med möjlighet att grilla finns på flera ställen.

VANDRA

Ett grovmaskigt nät av markerade leder slingrar fram längs sjöar, genom hagmarker, urskog och kuperad terräng. Turistbyrån Tranås Direkt erbjuder kartor och kan rekommendera både tuffare etapper och mer lättgångna leder. Tranås har två naturreservat på promenadavstånd från centrum; Ekbergsparken och Illerns naturreservat. Kring det gamla sanatoriet i Romanäs finns ett fint strövområde med flera leder. Vill du känna på storskogen rekommenderas Holavedens urskog och Huluskogen.

NATUR – KONTAKT

Asby Alpina

Slalombackar med skiduthyrning

Brahälla slottsruin

Det gamla jaktslottet

Cykelloppet Sommen runt

Information om det anrika cykelloppet

Ekbergsparkens naturreservat

Upplev Ekbergsparkens naturreservat

Fågelskådning

Fågelskådning på Höglandsobsar

Hemma på Hult

Platsen där nutid och historia möts

Holavedsleden

Vandra runt Holavedsleden

Illern

Upptäck naturreservatet Illern

Kvarnkulla Trädgård

Upplev Kvarnkulla Trädgård

MTB-orientering

Orientera med mountainbike

Romanäs naturreservat

Vandra i Romanäs

SOL Tranås

Orientering för alla

Torpöslingan

Vandra Torpöslingan

Tranås Cykelsällskap

En förening för cykelentusiaster

Trollstenen

Ett naturfenomen i urskogen

Östgötaleden

Vandra Östgötaleden

TURISTBYRÅN TRANÅS DIREKT

Storgatan 22, Tranås
Tfn: 0140-687 90
Email: tourist.office@tranas.se
Visit Tranås på Instagram
Visit Tranås på Facebook

Må-fr: 10:00-18:00,
lö: 10:00-14:00

GPS-position
Lat: 58,03534 Long: 14,97691

För denna sid ansvarar Tranås United
Vill du också synas här, kontakta oss!