SJÖAR

Föredrar du långgrunda sandstränder eller släta badklippor? Väljer du hopptorn och lekplats eller obebodd ö? I Tranås kan du få allt. Upplev en av Sveriges bättre bevarade hemligheter; sjön Sommens skärgård. Testa fiskelyckan med guide eller i ditt eget sällskap i någon av de hundratals sjöar som finns i trakten.

BADA

Djupdyk från hopptornet i Hättebaden. Vada sakta ut från den långgrunda sandstranden i Sommen. I Tranås får du alla badintressen tillgodosedda. Och som du säkert vet kan du, med stöd av allemansrätten, ta dig ett dopp i vilken skogssjö som helst. Åtminstone så länge du håller dig utom synhåll från boningshus.

BOXHOLM II

Upplev Sommen med vedeldad ångbåt. S/S Boxholm II är ett av Sveriges äldsta – och sista – vedeldade ångfartyg. Sedan 1904 har hon trafikerat Sommen, först som timmerdragare, nu som passagerarfartyg. Sommartid kryssar hon runt på Sommen med olika teman och besöksmål. Kolla tidtabellen och boka på turistbyrån Tranås Direkt. Se Turlista 2020.

BÅTLIV

Kajka runt mellan obebodda öar eller i strömmande vattendrag. Vill du ta dig fram för egen maskin så finns det kajak och kanadensare, men även rodd-, segel- och motorbåtar att hyra. Kontakta turistbyrån Tranås Direkt för information om var du kan lägga i din egen kajak och få tips på vindskydd och lämpliga strandhugg.

FISKA

Gädda, gös, abborre, regnbåge, röding – få områden i Sverige bjuder på ett så rikt och varierande sportfiske som trakten kring Sommen. Vår mest berömda å ur fiskesynpunkt är Svartån. Här kan varje metare känna sig hemma och fiska efter abborre, färna och sarv. Föredrar du flugfiske finns det chans att få både regnbåge och andra arter på kroken.

TORPÖN OCH FÄRJELÄGET

Färjeläget på Torpön är den givna samlingspunkten i sjön Sommen. Hit tar du dig med båt, cykel eller bil. Njut en sommatallrik på restaurangen. Testa höghöjdsbanan och besök naturum Sommen. Bo på camping och kolla båtlivet i gästhamnen. På Torpön finns markerade vandringsleder och om du vill kan du ta dig till ”fastlandet” och fortsätta din resa i trakten.

SJÖAR  –  KONTAKT

Fishing-in-sweden

Sportfiske med guide

Fiskekort

Information om sjöar och fiskekort

Huges Marina

Säljer och reparerar båtar

Ifiske

Köp fiskekort

Långfärdsskridskor

Linköpings Långfärdsskridskoklubb

Naturum Sommen

Lär dig allt om växt- och djurlivet i och kring sjön Sommen

Petrus Kajak

Hyr båtar och kajak

Sommens Segelsällskap

Förening för dig som gillar att segla

Ångbåten Boxholm II

Turlista och priser

Torpöns camping

Bo sjönära på camping

Torpöns färjeläge

Bad, mat, höghöjdsbana och mycket mer

Tranås Sportfiskeförening

Förening för dig som gillar att fiska

TURISTBYRÅN TRANÅS DIREKT

Storgatan 22, Tranås
Tfn: 0140-687 90
Email: tourist.office@tranas.se
Visit Tranås på Instagram
Visit Tranås på Facebook

Må-fr: 10:00-18:00,
lö: 10:00-14:00

GPS-position
Lat: 58,03534 Long: 14,97691

För denna sid ansvarar Tranås United
Vill du också synas här, kontakta oss!