UPPLEVA

Du må vara här på semester men det finns ett stort utbud av aktiviteter och evenemang. Här finns ett pärlband av spännande upplevelser i naturen, på sjön, inom kulturen och längs Storgatan.

ATELJÉ TITA

Guldsmedsmästare Marita Carlborg-Olsson formger och tillverkar alla typer av smycken och corpus, även förlovnings- och vigselringar, kyrksilver och andra bruksföremål. Hon arbetar till största delen med materialen silver och guld. Välkommen att besöka butiken i Blåvik.

BOXHOLM II

Upplev Sommen med vedeldad ångbåt. S/S Boxholm II är ett av Sveriges äldsta – och sista – vedeldade ångfartyg. Sedan 1904 har hon trafikerat Sommen, först som timmerdragare, nu som passagerarfartyg. Sommartid kryssar hon runt på Sommen med olika teman och besöksmål. Kolla tidtabellen och boka på turistbyrån Tranås Direkt.

GULDTACKAN

Gör ett besök på Ateljé Guldtackan – gården med både tillverkning och försäljning. Här skapas produkter av naturens eget material till exempel lammskinnsvästar, jackor och pälsar i härliga färger och i gotlandsfårets grå nyanser. Du kan också göra beställningar efter dina egna mått. I gårdsbutiken finns tvättbara lammskinn, kuddar, dynor, tofflor, fällar, mössor och vantar, mjuka kramdjur och nallar.

HEDNERS PARK

Upplev en prästgårdspark från 1800-talet i Asby kyrkby. Parken ligger vid den lilla sjön mittemot byns kyrkan. Prästen Anders Hedner kom med sin fru Matilda till Asby i mitten av 1800-talet och i den romantiska tidsandan skapade han parken som idag går under namnet Hedners park. Här finns en fin promenadväg runt udden med upplysande informationsskyltar längs med vägen, rastplatser, grillplats, naturlekpark, sagostig samt Sveriges grövsta gran.

HEMMA PÅ HULT

Hult har en gammal historia, vi har kartor från 1640 där Hult Kronohemman är markerat. Den är inte så detaljerad att vi kan se några byggnader men att stora huset användes som Gästgiveri från 1750 och framåt vet vi från gamla dokument.

KALVEFALLS TURRIDNING

En tur på Islandshästar ger tystnad och spänning på en och samma gång. Vad är det som gör just att Islandshästen är så underbar? Är det tölten den av de 5 gångarter, gudarnas gåva? Är det att den med sin storlek, styrka och sinnelag passar såväl stora som små, nybörjare som erfarna? Eller är det kanske för att den är söt, charmig, modig och klok? Svaret är att den är allt detta och mycket mer på en och samma gång. Islandshästen är magisk helt enkelt, och vi på Kalvefalls vill gärna ge just dig en magisk upplevelse.

NATURUM SOMMEN

Naturum Sommen – En plats för både stora och små att upptäcka naturen på. Mitt i sjön Sommen, på vackra Torpön, ligger naturum Sommen. Här kan du lära dig mer om Sommen och dess omgivningar, delta i någon av våra utomhusaktiviteter, gå tipspromenad eller vara med och mata fiskarna i vårt akvarium.

SKULLARYDS ÄLGPARK

Hoppa upp på traktorvagnen och följ med på en spännande älgsafari. Från vagnen upplever du djuren i sin naturliga miljö. Skullaryds Älgpark är unik med sitt stora antal hjortar som du kan skåda under safarituren. I samband med att personalen matar älgarna och hjortarna ges du tillfälle att möta djuren på nära håll.

STEBBARPS GÅRD

Välkommen till Stebbarps Gård – det lilla företaget som erbjuder stora smakupplevelser. Du kan boka en övernattning på Stebbarps charmiga Bed & Breakfast med utsikt över sjön Sommen. Under sommaren är gårdsbutiken och glasscaféet öppna. Här får du en upplevelse serverad i form av smakfulla produkter i en fridfull miljö. Gårdens specialiteter är dels den hemmagjorda glassen, dels det hembakade brödet och de välkända våfflorna.

TRANÅS SKATEPARK

Tranås actionpark, som ligger i centrala Ekmarkspark, är resultatet av ett medborgarförslag. Här kan du åka skateboard, kickbike och bmx. Ta med en fikakorg och tillbringa några timmar i den fina utemiljön! Bord och stolar finns samt en lekpark för de minsta finns alldeles intill.

TROLSKA BÅTTURER

Upplev John Bauers inspirationsmiljö och de näckrosfyllda kanalerna som förbinder sjöarna Bunn, Ören och Kvarnsjöarna, där man med fantasins hjälp kan se trollen och älvorna bakom varje krök. Våra ordinarie turer avgår och ankommer från Bunnströms badplats vid norra delen av sjön Bunn. Båtturen tar ca två timmar och fyrtiofem minuter. Vi rekommenderar att ni ringer och bokar plats då det ofta blir fullbokat.

ÅSENS BY

Åsens by är en unikt bevarad miljö som ger en god bild av hur en småländsk by såg ut runt sekelskiftet 1900. En idyll, men här finns också spåren av hårt arbete och mycket möda för överlevnad. När du vandrar runt i byn och landskapet flyttar du dig mer än 100 år bakåt i tiden, och kan se och uppleva livet på landet, byns lantrasdjur och hur livet levdes mellan hus, gärdsgårdar, bikupor och trädgårdsland. Välkommen bakåt i tiden, till Sveriges äldsta kulturreservat!

UPPLEVA – KONTAKT

Brostorps gård

Hemlagad ostkaka i eget gårdsmejeri

Cykelleder

Njut av turcykling på lugna grus- och asfaltsvägar

Falla Spelt & Bagarbod

Bageri, gårdsbutik, café och lunch

Kalvefalls turridning

Rid på islandshästar och häftiga Nordsvenska hästar

Kvarnkulla Trädgård

Avkoppling med en kopp kaffe i trädgården

Sjöarps Rökeri

Köp nyrökt fisk eller bo över natt i stuga

Skateparken

Ett stenkast från torget kan du åka bräda

Stjärneborgs Museer

Välkommen till Stjärneborgs Museer och den unika pyramiden

Torpöns Höghöjdsbanan

Att klättra höghöjdsbana är ett fantastiskt sätt att umgås

Trollmaker spa & ridning

Spa, ridning och naturen, detta i underbara kombinationer

Tranås golfklubb

Vackert belägen golfbana invid sjön Sommen

Vandringsleder

Markerade leder som slingrar fram längs sjöar och terräng

TURISTBYRÅN TRANÅS DIREKT

Storgatan 22, Tranås
Tfn: 0140-687 90
Email: tourist.office@tranas.se
Visit Tranås på Instagram
Visit Tranås på Facebook

Må-fr: 10:00-18:00,
lö: 10:00-14:00

GPS-position
Lat: 58,03534 Long: 14,97691

För denna sid ansvarar Tranås United
Vill du också synas här, kontakta oss!